© Ağrı Söz Gazetesi

Gazi Kars Platformu, Kars Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün kapatılmasını istemiyor”

GAZİ KARS PLATFORMU, KARS KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN KAPATILMASINI İSTEMİYOR”(KARS-İHA)

Gazi Kars Platformu Kars Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün Erzurum’a taşınması gündemiyle toplandı.


Kars’ın 12 STK Dernek ve Vakfından oluşan Gazi Kars Platformu Yönetim Kurulu Üyeleri, Kars Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün kapatılarak Erzurum’a bağlanmasına tepki gösterdi.


Kars Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıya KATSO Başkanı Kadir Bozan, başkanlık yaptı.


Toplantı sonrasında Gazi Kars Platformu adına yapılan yazılı açıklamada, “Bilindiği üzere İlimiz Kars, Tarih ve Kültür Turizmi açısından ülkemizin en önde gelen şehirlerindendir. Kars ili son yıllarda tarihi ve kültürel yapıları sayesinde turizm açısından önemli bir gelişme göstermiş ve bu durum doğrudan ve dolaylı olarak Kars halkının ekonomik refahının yükselmesini sağlamıştır. Kars il merkezinde hali hazırda tescilli 514, İlçelerinde 390 adet olmak üzere Kars genelinde toplamda 904 adet tarihi ve kültüler yapı bulunmakla beraber yüzlerce tarihi yapı da tescil edilmeyi beklemektedir. Ayrıca, 202 adet tescilli yapı Ardahan ilinde ve 109 Tescilli yapı da Iğdır illerinde bulunmaktadır. Bununla beraber Kars, UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kayıtlı Ani Arkeolojik Alanı ile birçok tarihi kale, kümbet, tabya, kilise ve sit alanlarını da içinde barındırmaktadır” denildi.


Açıklamada, “Tarihi ve kültürel olarak bu denli önemli değerlere sahip olan Kars, tarihi yapılar ile ilgili olarak birçok proje üretmekte ve bu projeleri başarı ile yürütmektedir. Bu denli önemli değerlere sahip olan Kars’ta Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün bulunması Kars’a ve Bölge Müdürlüğüne bağlı Iğdır ve Ardahan’a birçok fayda sağlamakta, Kars’ın tarihi ve kültürel yapılarının korunarak projelerin özveriyle uygulanmasının önünü açmaktadır. Kars ve bölge illeri için bu denli önemli bir kurumun kapatılarak bölge illerinin Erzurum’a bağlanmasını Kars’ımız için olumsuz bir durum olarak değerlendirmekteyiz. Bölge Müdürlüğünün Erzurum’a taşınması birçok faydalanıcı, mimar ve mühendisimizi mağdur edecektir. Kurulun kapatılması bürokrasinin uzamasına, projelerde gecikmelere ve Kars Turizmi açısından olumsuzluklara sebebiyet verecektir. Gazi Kars Platformu olarak bu karardan geri dönülmesini ve Kars Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün Kars’ta kalmasını başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy ve ilgili bürokratlarımızdan talep ediyoruz. Kars’ın önde gelen 12 STK vakıf ve Dernek başkanları olarak bu durumun takipçisi olacağız. Konu hakkında gerekli girişimleri gösteren yerel siyasetçilerimizin destekçisiyiz ve bu konuda üzerimize düşen tüm sorumluluğu almaya hazırız. Gazi Kars Platformu olarak Bakan Mehmet Nuri Ersoy’un imzası ile Kars Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün hangi gerekçelerle kapatıldığının Kars halkına açıklanmasını ve kurulun Erzurum iline taşınması kararının geri alınmasını talep ediyor; konu hakkında sorumluları ve siyasileri göreve davet ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER