© Ağrı Söz Gazetesi

Ölenin Mirası Kime Kalır?

Ölen kişinin mirası kime kalıyor? Bursa miras avukatı, bu anlamda bilgili avukatlar arasında yer alıyor. Gelin bu başlık altında inceleme yapalım.

Ölen kişinin mirası kime kalıyor? Bursa miras avukatı, bu anlamda bilgili avukatlar arasında yer alıyor. Gelin bu başlık altında inceleme yapalım.

İnsanlar doğar, yaşar ve ölür. Ölüm, dünya üzerinde genel olarak 70 ile 90 yaş aralığında gerçekleşiyor olsa da bazı insanlar 100 yaşını dahi aşıyor. Eğer bir insan öldüyse hemen gerekli hukuki adımların atılması gerekir. Özellikle kişinin mirası bulunuyorsa yapılması gereken şey bulunan haklardan yararlanmak.

Miras Davası Hakkında Bilgi

Miras, ölen kişinin ardında kalan mal varlıkları olarak yer alıyor. Maddi açıdan kişinin bıraktığı her bir varlık miras olarak kalır. Miras davası ise özellikle mirasçılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar doğrultusunda ortaya çıkan bir durum. Bu anlaşmazlık pek çok sebeple gerçekleşebilir. Örneğin mirasların pay edilmesinde yaşanan bir sorun, eksik vasiyet veya vasiyetnamede meydana gelen bir problem davaya yol açar. İzmir avukat, miras davası açan her bir birey için elinden gelen çabayı göstermekte.

Ölenin Mirası Kime Kalır?

Ölen bir kişinin ardından miras, belirli bir önceliğe göre dağıtılır. Öncelik altsoy ile başlar. Altsoy, ölen kişinin çocukları olarak yer alır. Çocuklar, mirastan eşit pay alır. Eğer miras bırakan kişinin çocukları yoksa veya hayatta değilse bu durumda ana ve baba mirastan yararlanır.

Ana ve baba da yer almazsa büyük ana ve büyük baba, mirastan pay alır. Büyük ana ve büyük babanın yer almaması doğrultusunda miras, evlilik dışı çocuklara kalır. Eğer evlilik dışı yapılan evlatlar bulunmuyor ise sağ kalan eş, mirasa sahip olur.

Bursa miras avukatı, miras hukukunda elinden gelen her türlü desteği sunarak insanların sorunsuz bir şekilde bu olanaktan faydalanmasını sağlar. Eğer eş sağ değilse bu doğrultuda evlatlık alınan çocuk veya çocuklar arasında miras bölünür. Aynı zamanda evlatlık edinenin çocukları, miras alamaz.

Eğer herhangi bir mirasçı yer almıyor ise bu doğrultuda miras, devlete kalır. Özetle mirasçıların öncelik sıralaması şu şekilde:

Çocuklar Anne ve baba Büyük anne ve büyük baba Evlilik dışı çocuklar Eş Evlatlık Devlet

Ölüm Sonrası Yapılması Gerekenler

İzmir avukat, hem dava işleri ile ilgilenirken hem de miras hukuku ile ilgili danışmanlık hizmeti de sağlamakta. Peki ya ölüm sonrası hangi işlemlerin yapılması gerekiyor? Öncelikle ölüm belgesinin alınması ve bildirilmesi gerekir. Bir sonraki aşamada mirasçılar belirlenir. Vasiyetname bulunuyor ise hemen gerekli incelemelere başlanmalı.

Bir sonraki aşamada uygulanması gereken şey miras araştırmasının yanı sıra mirası kabul etmek veya mirasın reddi. Mirasçılar, ister mirası kabul eder ister mirası geri çevirebilir. Genellikle borçlar sebebiyle miras, kabul edilmeyebiliyor. Bu adımlara ek olarak ölüm aylığı başvurusunun da yapılması gerekir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER