Ağrı'da Gezilecek Tarihi ve Turistik Yerler
⭐Doğu Anadolu Bölgesi’nin en özel şehirleri arasında Ağrı bulunuyor. Eğer, Doğu Anadolu Bölgesi’ne gittiyseniz, mutlaka gitmeniz gereken bir şehir olduğunu unutmayın. Keyifle zaman geçirmenize öncülük edecek olan Ağrı’da gezilecek yerler bilgilerine göre hareket edebilirsiniz. Rotanızı aşağıda verilen bilgilere göre belirleyebilirsiniz.
.
ROTANIZ HAZIR
⭐Doğu Anadolu Bölgesi’nin en özel şehirleri arasında Ağrı bulunuyor. Eğer, Doğu Anadolu Bölgesi’ne gittiyseniz, mutlaka gitmeniz gereken bir şehir olduğunu unutmayın. Keyifle zaman geçirmenize öncülük edecek olan Ağrı’da gezilecek yerler bilgilerine göre hareket edebilirsiniz. Rotanızı aşağıda verilen bilgilere göre belirleyebilirsiniz.
Ağrı İshak Paşa Sarayı
Mutlaka görmeniz gereken yerler arasında, Ağrı İshak Paşa Sarayı bulunuyor. 1784 yılında yapılmış olan bu sarayın inşası 100 yıl boyunca sürmüştür. İçinde selamlık dairesi, camii, türbe, eğlence dairesi, harem, aşevi gibi pek çok alan bulunmaktadır. En önemli tarihi eserler arasında yer alan bu sarayı görmeden dönmek olmaz. Mutlaka giderek, tarihi dokunun yaşayarak tadını çıkarın.
1685 yılında İshak Paşa’nın babası olan Çolak Hamdi Paşa tarafından yapımına başlanmış olan saray, 7600 metrekarelik bir alanı kapsıyor. Duvarlarının yüksekliği ise 12 metre ile 15 metre arasında. Türk sarayları geleneği ile yapılmış olan bu saray, 2 avlunun çevresinde toplanmıştır.
Ağrı Doğubeyazıt Kalesi
Kale, Doğubeyazıt’ın 5 km doğusunda yer almaktadır. Urartu dönemine ait olan kalıntıların bu kalede bulunduğunu görebilirsiniz. Antik Kent niteliği taşıyan bu yapının tarihine dair net bilgiler edinilemiyor. Tarihi dokuyu betimleme konusunda önemli olan bu yapı, Ağrı’nın ilçe merkezine 7 kilometre uzaklıktadır. Ağrı’da nereye gitmeliyim sorusunun cevabı olarak mutlaka Ağrı Doğubeyazıt Kalesi söylenmelidir. Kalenin ihtişamı ile Ağrı’ya doyasıya bakmanın da tadını çıkaracaksınız.
Pek çok medeniyetin eline geçmiş olan bu kale, kültürel dokuların da izlerini taşıyor. Sultan Süleyman Dönemi’nde, Osmanlı Devleti’nin elinde olduğunu söyleyebiliriz.
Ağrı Beyazıt Eski Camii
Cami, I.Selim tarafından yapılmıştır. Kesme taşın yapı malzemesi olarak kullanıldığı Ağrı Beyazıt Eski Cami, kare planlıdır. Caminin tek kubbesi bulunmaktadır. Tarihi ve doğal bir yapı olma özelliği taşıyan caminin, Ağrı’ya gidildiğinde mutlaka gezilmesi gerektiğini söyleyebiliriz. Doğu Anadolu’nun kültürel özelliklerini gezip görmek için tercih etmiş olduğunuz Ağrı’da mutlaka bu caminin gezilmesini gerektiğini söylemeliyiz.
Ağrı Meya Mağaraları
Antik Kent olan Ağrı Meya Mağaralar’ı, Diyadin’in 12 km batısında yer almaktadır. Mağaralar, Günbuldu Köyü’nde yer almaktadır. Kayalara oyulmuş olan yapıda farklı alanlar bulunuyor. Mağara barınma yeri, ibadethane, tapınak ve çok değişik odalar oluşturulmuş. Ağrı’nın Diyadin İlçesi’ne 15 km uzaklıktadır. Ağrı’ya gezmek için gelen turistlerin mutlaka bu mağaralara uğradığını söyleyebiliriz. Ağrı’da mutlaka gitmeniz gereken yerler arasında, bu mağaraların olduğunu bilmelisiniz. Tarihten günümüze taşınmış olan bu yapıyı görmek, heyecanlı olacaktır.
Ağrı Antik Kentler
Urartular döneminin izlerini taşıyan Ağrı Antik Kentler’i görmeden dönmemelisiniz. Pek çok antik kent ve höyüğün bu şehirde bulunduğunu söyleyebiliriz. Toprakkale, Girik Tepe, Diyadin Meya Köyü, Eski Beyazıt gibi pek çok yer Ağrı Antik Kentler arasında sayılabilir. Bu kentleri gezip görmeden dönmek, Ağrı’nın tarihini görmeden dönmenize neden olur. Bu sebeple mutlaka saymış olduğumuz bu alanları gezmelisiniz.
Ağrı Meteor Çukuru
Dünya’nın en büyük ikinci meteor çukur Ağrı’da bulunuyor. Doğal ve eşsiz bir oluşum olduğundan, mutlaka gitmeniz gereken yerler arasında diyebiliriz. Ağrı’nın Doğubeyazıt İlçesi’ne 35 km uzaklıktadır.
Çukurun açılması, 1892 yılında olmuştur. Buraya bir göktaşı düşmüş ve bu derin çukur oluşmuştur. İlk açıldığında 60 metre gibi bir derinliği olan çukurun, günümüzde 35 metre derinliğe geldiğini söyleyebiliriz. Bakımsızlıklar bu durumun en önemli nedenleri arasındadır.
Ağrı Nuh’un Gemisi
Ağrı’da en çok ziyaret edilen yerler arasında Ağru Nuh’un Gemisi bulunuyor. Çok sayıda yabancı turistin yıl içinde burayı ziyaret ettiğini söyleyebiliriz. Nuh’un Gemisi, Ağrı Dağı’nın güney tarafına bakan, Üzengili ve Telçeker Köyleri’nin arasında yer almaktadır. Anıt doğal bir anıttır ve siluet şeklinde kalmış bir kalıntıdır.
Ağrı Avnik Kalesi
Buranın en çok dağcılıkla ilgilenen tarafından rağbet gördüğünü söyleyebiliriz. Şifa dağıtan Ağrı, tarihin en eski dönemlerine bu kale ile götürüyor. Ayrıca bu dağda dünyanın ikinci büyük meteor çukuru bulunuyor. Kale, Diyadin İlçesi’ne 29 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Koçbaşı Kalesi olarak da yöre halkının isimlendirmiş olduğunu söyleyebiliriz.
Ağrı Ahmet Hani Türbesi
Ağrı’da nerelere gitmeliyim sorusunun yanıtları arasında Ağrı Ahmet Hani Türbesi de olacak. Doğubeyazıt’a 8 kilometre uzaklıkta olduğundan, kolayca gidilebilir. Ahmet Hani’ye ait olan bu türbenin, yerli halk tarafından da sık sık ziyaret edildiğini söyleyebiliriz.
Ağrı Dağı
Türkiye’nin en büyük dağı Ağrı Dağı’dır. Dağın %35’i Iğdır İl’inde yer almaktadır. %65’lik kısmı ise Ağrı İli’nde yer almaktadır. 5137 metre Atatürk zirvesi bulunuyor. 3898 metrelik ise İnönü zirvesinin olduğunu söyleyebiliriz. Aynı zamanda bu dağda Türkiye’nin en büyük buzulu yer almaktadır.
Ağrı Keşişin Bahçesi
İsfahan Padişahı’nın oğlu olan Kerem’in Aslı’ya gönlünü bu bahçede kaptırdığı rivayet edilir. Doğubeyazıt İlçesi’nde bulunan bu bahçe, ilkçe merkezine 7 km uzaklıktadır.
Ağrı Diyadin Kaplıcaları
Kaplıcalarının şifası ile de adından söz ettirdiğini söyleyebiliriz. Ağrı’da yapılması gerekenler aramaları sonucunda, Ağrı il merkezine 60 km uzak olan kaplıcalara uğramalısınız.
Kaynak: Ağrı Söz Gazetesi
- 1SEVDİM
- 1ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.