Ağrı
23 Kasım, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Erken Gebelik Belirtileri ve Hamilelikte Bilinmesi Gerekenler


Erken Gebelik Belirtileri ve Hamilelikte Bilinmesi Gerekenler
Hamilelik Belirtileri Nelerdir?  ve Tuhaf Hamilelik Belirtisi Anne olmak isteyen her kadının sürekli olarak merak ettiği soruların başında hamilelik belirtileri nelerdir gelmektedir. Jinekolojik muayene ve bazı testler sonucu kesinleşmesi mümkün olan gebelik, aslında anne adayının bedensel ve ruhsal bazı değişimleriyle de kendini gösterebilir. 

Hamilelik Belirtileri Nelerdir?  

Anne olmak isteyen her kadının sürekli olarak merak ettiği soruların başında hamilelik belirtileri nelerdir gelmektedir. Jinekolojik muayene ve bazı testler sonucu kesinleşmesi mümkün olan gebelik, aslında anne adayının bedensel ve ruhsal bazı değişimleriyle de kendini gösterebilir. 

Akıllara kazınan “acaba hamile miyim?” sorusu, gerek endişeli gerekse meraklı bir bekleyişin izlerini taşır. Çünkü anne adaylarında eğer gebelik oluşumu gerçekleşmişse anne adayının buna göre yaşamsal faaliyetlerini ve beslenme alışkanlıklarını her anlamda değiştirmesi gerekmektedir. 

Bu bakımdan anne adayları tarafından bilinmesi gereken asıl mesele, erken gebelik belirtilerinin neler olduğu, nasıl bir süreci kapsadığı ve bu noktada ne gibi bir rota izleneceğidir. 

Erken Gebelik 

Bu süreç, hamileliğin ilk 3 haftasını kapsar. Aslında tam amlamıyla farkına varılamamış olunsa da bu dönem, yumurtalıklar ve rahim içinde bir takım hızlı değişimlerin meydana geldiği periyottur. 

Döllenme tarihi kesin olarak bilinmeyebilir ki bu hamile kalınan günün hesaplanmasındaki sapmaların da asıl nedenidir. Ama yine de, rahim içinde büyüyüp gelişecek olan bir canlının varlığı göz ardı edilemez. 

Peki, erken gebelik belirtileri nasıl anlaşılabilir? 

Gebelik oluşumunun ilk 3 haftasındaki genel belirtilerin başında “implantasyon kanaması” gelir. Bu kanama, yumurta döllendikten sonra 6-12 günlük bir süreç içinde oluşabilir. Ancak bu ve diğer hamilelik belirtileri, her kadın için farklı nitelik ve farklı derece ve farklı biçimlerde görüldüğü gibi hiçbirinin görülmeme olasılığı da değerlendirmeye alınmalıdır. 

Hatta aynı anne adayının iki hamileliği arasındaki belirtilerde bile bazı farklılıklar yaşanabilir. Örneğin ilk hamileliğinde bulantı ve kusma yaşayan anne adayı; ikinci hamileliğinde hiçbir bulantı ve kusmaya maruz kalmayabilir. 

Fakat araştırmalardaki genel kanıya göre, erken gebelik belirtileri şu şekilde sıralanır: 

  1. Regl gecikmesi-adet döngüsünün uzaması 
  2. Artan vücut sıcaklığı ya da ateş 
  3. Alt karın ve kasık bölgesinde ağrı 
  4. Kasık bölgesinde şişkinlik ve batma hissi 
  5. Vajinal akıntı  
  6. Halsizlik ve yorgunluk 
  7. Göğüslerde hassasiyet, büyüme ve ağrı 
  8. Göğüs uçlarında renk değişimi 
  9. İştahsızlık ya da iştah artışı 
  10. Kilo kaybı ya da kilo alımı 
  11. Cinsel istek artışı 
  12. Sık idrara çıkma ve idrar renginde değişme 
  13. Baş dönmesi-bayılma hali 
  14. Bulantı ve kusma 
  15. Bel ve sırt ağrısı 
  16. Mide yanması ve kabızlık 
  17. Ruh halinde değişkenlik 

Hamile bir kadın, erken gebelikteki bu belirtilerin hepsini ya da birkaçını yaşayabilmektedir. Önemli olan semptomların yaşandığı periyodu tam olarak çözümleyebilmek ve kesin sonucun elde edilebilmesi için gebelik testlerinden faydalanmaktır. 

Hamilelik Testi 

Eğer ki anne adayı hamilelikten şüpheleniyorsa, regl gecikmesi olduysa ve erken gebelik belirtileri görülmeye başlandıysa, anne adayının ilk olarak yapması gereken hiç vakit kaybetmeden bir test yaptırmaktır.  

Tıp dünyasında 2 ayrı tip hamilelik testi mevcuttur. Bunlardan biri “kan testi”; diğeri ise “idrar testi”dir. 

Kan testi, sağlık kurumlarınca yapılır. Bu test, kandaki “HCG” hormonun düzeyini inceler. Bu hormon, yeni döllenmiş yumurtayı çevreleyen ve daha sonra plesantaya dönüşecek hücreler tarafından salgılanır. Gebelik için kanda “Beta HCG” hormonuna bakılır. Kanda çıkan bu hormon oranı yüksek olduğu zaman gebeliğe kesin gözle bakılır. 

İdrar testi, eczanelerden temin edilerek ev ortamında yapılabilir. Bu test, kan testinde olduğu gibi anne adayındaki “HCG”  hormon düzeyini ölçer ve bu hormonun anne adayının kanından idrarına geçmesi neticesiyle idrardan saptanması mantığına dayanır. 

Öyle ama hamilelik testi için en doğru zaman ne zamandır? 

Kan testlerinin zamanlaması için uzmanlar, erken dönemin münkün olduğunu ve hatta cinsel ilişkiden 1 hafta sonrasında bile sonuç alınabildiğini belirtir. 

Öte yandan uzmanlar, idrar testlerinin kesine yakın sonuç verebilmesi için regl tarihndeki gecikmenin beklenmesini önerir. 

Hamilelik Nasıl Anlaşılır? 

Gebelik belirtileri gerçekte, regl döneminde rastanan semptomlar ile neredeyse aynı etkileri yaratır. İşte bu nedenledir ki aslında hamilelik oluşumu gerçekleşmiş olsa bile regl periyoduyla karıştırılabilir ya da regl periyodu beklenirken hamilelik şüphesinden uzaklaşılabilir. 

Öyleyse ayrım nasıl yapılacak? 

Eğer anne adayında, erken gebelik belirtileri ilk 3 hafta boyunca görülüyorsa ve 4. haftada regl gecikmesi yaşanmışsa %90 oranında bir ihtimalle gebelik oluşumu gerçekleşmiş demektir. 

Ancak halk arasında “üstüne görme” adı verilen bir durum da bulunur. Bunun anlamı anne adayının gebelik oluşmasına rağmen regl görmeye devam etmesidir. Böyle bir durumla karşılaşılması halinde jinekolojik bir muayene ve testlerin yapılması önerilir. 

Hamilelik nasıl anlaşılır sorusuna ilk yanıt ise, implantasyon kanaması olarak verilebilir. Bu kanamanın haricinde, en sık görülen belirtiler arasında yumurta akı yoğunluğunda servikal mukoza adı verilen vajinal akıntı vardır. 

Kasık bölgesinde ağrı, kramp ya da batma hissi ise, pek çok anne adayında görülen ortak belirtilerdendir. Bunun temel nedeni, yumurtalıklardan serbest bırakılan ve rahime doğru ilerleyen döllenmiş yumurtanın rahim duvarına tutunmuş olmasıdır. 

Ayrıca östrojen ve progestron hormonlarında oluşan değişim, vücut ısısının yükselmesine, halsiz hissetme ve uyku isteğine odaklanmaya sebep olabilir. 

Gebeliği müjdeleyen HCG hormonu, anne adaylarındaki bulantı ve kusmadan sorumlu hormon olarak gösterilir. Bundan ötürü, anne adayı bulantı ve ksuma şikayetleri taşıyorsa kanda HCG hormonu yükselmiştir, bu da gebeliğe en belirgin işaretlerdendir. 

Aşırı yemek yeme isteği ya da iştah kapanması, hormonal değişimlerin bir başka neticesidir. Anne adayının çok sevdiği yiyecek ve içeceklere aşermesi ya da aniden bu yiyecek ve içeceklerden tiksinmesi, gebeliğin ilk göstergeleri arasında ele alınır. 

Bu hormonal değişimlere bağlı olarak cinsel istek, göğüslerde büyüme, ağrı ve hassasiyete zemin hazırlar. Hatta aşırı öfke ya da duygusallık, bir anda ağlama ya da gülme gibi duygu değişimlerinin yaşanması, yine fizyolojik hormonlardaki değişim ile açıklanır. 

Hamilelik Hesaplama 

Anne adayları açısından gebeliğin öğrenilmesinden sonraki en merak edilen konu “kaç aylık hamileyim?” sorusunun yanıtıdır. 

Jinekolojik muayene ve gebelik testleri aracılılığıyla bilinebilen gebelik sürecinin aslında tam ve kesin olarak saptanamaması ise, anne adaylarının regl dönemindeki tarih değişimlerinden de kaynaklanabilmektedir. 

Çünkü kandaki HCG hormonu seviyesi yükseldikçe, yeni bir gebelik haftasına merhaba denilir. Ancak, bu hesaplama yine de net bir sonucu vermekten öteye gidemez; yalnızca yaklaşık bir zaman dilimini açıklayabilir. 

Şöyle ki, hamilelik hesaplama noktasında  anne adaylarına yöneltilen ilk soru “son regl tarihiniz nedir?” oluyor ve o tarih, gebeliğin başlangıcı kabul edilerek o tarihten sonraki haftalar toplanarak anne adayına “kaç haftalık hamile” olduğu anlatılıyor. 

Bunun asıl sebebi, cinsel ilişkiye girilen tarihin kesin olarak bilinememesinden kaynaklanıyor. Fakat elbetteki istisnai durumlar hariç. Planlı gebelik düşünen çiftler, böyle bir müjde alabilmek için tarih tutabiliyor, döllenme zamanını hesaplayabiliyor; yine de kesin bir hesaplamadan söz etmek imkan dahilinde değildir. 

Gebeliğin başlangıç tarihi, cinsel ilişkiye girilen gün değil; anne adayının son regl dönemindeki ilk gün olarak kabul edilmekte. Bu açıdan döllenme tarihi de, son regl döneminden 15 gün sonra olarak belirlenmekte. 

Ayrıca günümüzde internet erişiminin yaygınlaşması vb. gibi durumlar, anne adaylarının heyecanlı bekleyişine bir çözüm sunabilmekte. Artık, hamilelikle ilgili pek çok veritabanı, anne adaylarının gebelik tarihini hesaplamasına ve hatta doğum yapacağı muhtemel tarihe dek bilgi verebiliyor. 

Kaynak: Ağrı Söz Gazetesi


  • 0
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 1
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!